Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

To je na Sao Jorge, na Sao Miguel je vse v poradku.

0 Citovat

@mirjur: Tip na něco neprofláklého nebo vychytávku. No hele asi záleží, jak moc máš Azory nebo teda konkrétně Sao Miguel nastudovaný a co ti tam přijde jako neprofláklá věc a ještě teda kolik máš času.

Řízení mi přišlo naprosto v pohodě, přes 800km za 8 dní.

Ubytování za mě nejlepší někde ve středu ostrova, jedno jestli na jihu nebo severu, ale strategicky prostě střed, protože v každém koutu ostrova něco je.

My jsme hlavně trekovali:

PR11SMI Ribeira do Faial da Terra - nejlepší

PRC5SMI Serra Devassa – na to to chce jasno, pak paráda.

PRC2SMI Praia - Lagoa do Fogo – levády, výhledy, moc hezký.

PRC37SMI Rota da Água - Janela do Inferno – procházka jak v džungli, pár tunelů, taky paráda.

PRC35 SMI Moinhos da Ribeira Funda – moc příjemné překvapení, krátká procházka, ale podél oceánu.

PRC29SMI Caldeiras Ribeira Grande to Salto do Cabrito – určitě nedělat podle návodu na netu, stačí zaparkovat kousek od těch hlavní bodů a kousek se projít, jinak hrozná otrava.

Z termálů subjektivně nejlepší Caldeira Velha, ale kdyžtak si kup lístky online dopředu, omezená kapatica, Terra Nostra taky super, Poça da Dona Beija asi nejhorší, pouštějí hodně lidí, v bazéncích narváno, v Ponta da Ferraria jeden blázen vlezl i teď do vody, říkal, že to je teplý, ale házelo to s ním díky velkým vlnám brutálně, ale jsou tam lana na držení.

Z Miradouru nejkrásnější Miradouro do Pico da Barrosa, Miradouro do Cintrão – impozantní útesy, Miradouro de Santa Iria – na západ slunce ideální, Miradouro das Cumeeiras, Miradouro do Pico do Ferro a pak u majáku Farol do Arnel-

Z dalších zajímavostí - Cha Porto Formoso – čajové terasy, výroba čaje, ochutnávka, za mě hodně super. Skvělá byla pěstírna ananasů - Azorean Pineapple Plantation, ta alespoň podle počtu google recenzí méně známá, spoustu věcí na ochutnání, vysvětlení v QR kódech jak probíhá pěstění. Na Sete Cidades určitě nejlepší pohled ze střechy Monte Palace hotelu, takže urbex, trochu Pripjať styl. Sunset Steve´s Bar v Mosteiros – skvělý západ slunce a burgery.

Když se klidně ptej konkrétně.

@Daniel_1: Poco Azul je momentálně nedostupný, na cestě k němu je mezi stromy natažená páska, my jsme se samozřejmě jako správní idioti šli podívat proč a byl tam sesuv půdy, který zničil přístupovou cestu. Ale samozřejmě když budeš chtít, tak tam dojdeš, ale nevypadá to tam vůbec stabilně.

@janicek – Upřímně se přiznám, že o žádném zemětřesení nic nevím, ani jsem žádné necítil :D Byl jsem dost mimo internety, takže na tvoji zprávu koukám jak blázen :D

2 Citovat

@JardaM: díky, mám to na týden, taky plánuji trekovat - víceméně po stejných trasách, asi kromě PRC35SMI, tu v plánu nemám. Takže jsi mi vlastně potvrdil můj výběr. Vyhlídek je tam asi milión, tak to bude spíš záležet na náhodě, kde zrovna v jakou dobu budu nebo kde mě napadne zastavit. :-) Na čaj mám vytipováno Cha Gorreana, což je kousek vedle od Cha Porto Formoso a je tam i značený trek... tak nevím, co je lepší. Asi v tom nebude velký rozdíl. Ubytko jsem rezervoval pro jistotu půl na východě a půl na západě.

1 Citovat

@mirjur: Ten PRC35SMI je podle mě trochu hidden gem, tak na hodinku rychlejším tempem, kdyby si jel kolem, klidně zkus. Jo vyhlídek je tam neskutečný množství, ty co jsem vypsal považuju za ty, který by bylo škoda minout. Taky si myslím, že v pěstírnách čaje nebude moc rozdíl.

A fakt bacha na ten PRC29SMI, kdyby ses náhodou na něj chystal, tak viz Trail Leaflet tady https://trails.visitazores.com/e...do-cabrito dá se autem zaparkovat těsně u bodu 4, projít se k 1 a zpátky k autu ke 4. Ten zbytek je neskutečná otrava po silnici.

Ještě mě napadá, že fakt všude se dá platit kartou.

0 Citovat

Zeptam se, staci bYt na letisti PDL cca  1:15h pred odletem do LIS? Vychazi nam to tak blbe, ze pujcovna otvira v 5 rano (na letisti) a odlet je v 6.30h. Budeme mit jen prirucaky, predpokladam, ze rano po 5. tam snad frmol nebude.

0 Citovat

@Madre: mám to stejné a ani jsem nezjišťoval, kdy půjčovna otvírá. Jestli v 5, tak by to mělo být ok. Jinak snad jen hodit klíče do schránky. Zjistím při půjčení.

@JardaM: PRC29SMI - přesně jak píšeš, i podle mapy vypadá nejmíň polovina značně nezáživně, takže jen kousky u vodopádů...

0 Citovat

Co mas za pujcovnu? My Autatlantis, co jsem tam koukala/nabidlo se, tak bud s tucnym priplatkem anebo otviraji az pozdeji (Avis drahy),vubec drahota zase😂🙏. 

0 Citovat

včera Vídeň - Neapol na otočku. tam s wizz zpět Ryan.. tam jen BP.. nechtěli ani ID, v Neapoli kontrola teploty (celkem fronta), pak Covid pass.. měli na cedulce, že chtějí i PLF, ale nikdo to vidět nechtěl, jel jsem z letiště busem 182 - ale asi nějaký vynechal a čekali jsme snad 40 minut.. zpátky na letiště v pohodě.. Ryan zpět jen ID a BP, plné letadlo, ve Vídni jen ID a jestli jedu hned do ČR, navštíven Lounge ve Vídni - chvíli plno, chvíli poloprázdno.. opět teplé jídlo (několik druhů), obědy začínají dávat kolem 11, předtím snídaně (vajíčka apod.), za mně fakt jeden z nej lounge v okolí...! a bez odečtu vstupů..:) jo a využito parkování na P+R přes koleje od Tiger.. je tam na 24 hodin zdarma, taky jsem si všiml z vlaku, že se možná dá parkovat u té stanice 1 zastávku před letištěm - už tam skončily ty stavební práce, co byly v minulosti.. a stály tam jen 2 auta..nevím jestli ale Vídeň nemá nějaké nové zóny - u toho P+R bylo konec a začátek nějaké zelené zóny, tak kdo ví...

0 Citovat

@Mandre: Ilha Verde Azores

0 Citovat

Mandre napsal(a):

Zeptam se, staci bYt na letisti PDL cca  1:15h pred odletem do LIS? Vychazi nam to tak blbe, ze pujcovna otvira v 5 rano (na letisti) a odlet je v 6.30h. Budeme mit jen prirucaky, predpokladam, ze rano po 5. tam snad frmol nebude.

My měli Flor do Norte, chtěli jsme zkusit něco místního a na google recenzích mají 4,8 z 250 recenzí a bylo to fakt super. 8 dní s full pojištěním 6000Kč, Fiat Panda s nájezdem přes 100tis naprosto v pohodě, platí se až na místě a čímkoliv, žádný depozit, časy půjčení a vrácení vypadaly celkem flexibilně, my vraceli v 7:30, při vrácení se vůbec na auto nepodívali, ani na stav nádrže a to nemají depozit. Tak kdyžtak zkus tohle.

Letiště je maličké, ten čas by měl stačit, ale samozřejmě garantovat ti to nemůžu. U TAPu se muselo na checkin i bez odbaveného zavazadla kvůli kontrole formuláře do pevninského Portugalska.

0 Citovat

Mandre napsal(a):

Zeptam se, staci bYt na letisti PDL cca  1:15h pred odletem do LIS? Vychazi nam to tak blbe, ze pujcovna otvira v 5 rano (na letisti) a odlet je v 6.30h. Budeme mit jen prirucaky, predpokladam, ze rano po 5. tam snad frmol nebude.

My sme odtial isli tiez tym prvym letom do Lisabonu. Ludi tam bolo teda dost, ale to bolo este pred Covidom. Autopozicovne normalne pred piatou fungovali., ale bol tam teda dost naval. Ale stihnete to. Myslim, ze ani ludi tam nebude tolko ako pred Covidom este zatial.

0 Citovat

@JardaM: Jen drobné ujištění - čelovku nebudu potřebovat, že? Pokud bude nějaký tunýlek, tak snad mobil bude stačit...?

0 Citovat

@mirjur: Ty tunely jsou jen 3 a jsou krátké, s mobilem úplně v pohodě :)

0 Citovat

Ohledně auta na Azorech (Sao Miguel) mohu doporučit "ANC azores holidays", někde jsem na ně narazil a nakonec od nich bral - v lednu na 5 dní Pandu za 63e.

0 Citovat

@Patrik Č: ANC Azores Holidays mi už 2 roky dluží zaplacenou zálohu za auto, přestože inzerovali bezplatné storno. Nešlo to platit kartou, jen převodem, jinak by to chargeback už dávno jistil. Poslední slib zní, že zaplatí letos mezi dubnem a září s tím, že vrácenou částku sníží o jakési administrativní poplatky za převod cca 20 €... Takže bych u nich doporučil jistou obezřetnost.

0 Citovat

VIE - FRA - PUJ 

Do Fra s Lufthansou a z FRA do PUJ s eurowings discover. Nahrani ockovacich certifikatu do systemu lufthansy, proveden checkin - BP vystaven bez QR. Na letisti ve vie samostanty checkin pres automat - vse v poradku, nikde nekontrolovali covid pass. Na letisti v PUJ kontrola vstupniho formulare. 

o ceste zpet budu infromovat :)

1 Citovat

Ono s tema autama je to spatny, leden za par korun, ale zari uplne jinde, ale budu koukat jeste, jestli se neco neobjeví. + dost hodne priplatky za vraceni mimo hodiny nebo pristaveni na letisti, pokud tam nemaji pobocku. Tohle vse, co pisete, jsem prosla a je to “zatim” drahe. Mam ted za 25€/den/zakl.poj.

0 Citovat

my měli v listopadu auto od Alama - dostali jsme větší než jsme měli zaplaceno (clio v combi místo I10) a mají tam schránku na klíče, kde je jen hodíš při brzkém ranním letu....

0 Citovat

stalo se někdy někomu, že by při check inu bylo letadlo úplně plné? jaký je pak postup? jet na letiště nebo rovnou žádat kompenzaci? mám letenky na zítra do Larnaky a 24 hodin před odletem zbývá cca 10 míst.. naprostá většina placených... tak jsem zvědavý..

0 Citovat

Úplně zbytečná obava, až to půjde, udělej online checkin a uvidíš že tam je i místo pro tebe 

0 Citovat

Mně se to stalo s Ryanem. Dělají overbooking, i když to oficiálně popírají. Zůstali jsme viset v Norimberku a místo na Sicílii jeli domů :-(

Pokud si uděláte check-in a objeví se, že "sedadlo bude přiděleno u gate", máte potencionální problém a můžete se jen modlit, že někdo nedorazí. Bylo nás takových asi 10 a pak vyvolávali. My měli smůlu, místo už nebylo.

Doporučuji udělat check-in včas a nečekat na poslední chvíli jako my....

 

0 Citovat

díky moc za info...

0 Citovat

Ale kompenzace jista zase. Taky se nam stalo v La Pazu GOL, ale zrovna jsme na prepazce byli ti vyvoleni, co leteli, protoze jsme byli skupina 4 lidi a na 1 nezbylo misto, odmitli jsme letet bez nej 🤷.

0 Citovat

To musela byt zcela vyjimecna situace uz i jen proto ze bezplatne se  dela u Ryanairu check in uz jen nejdrive 24 hodin pred odletem drive to byvalo delsi a s takovou hlaskou ze  by se pridelovalo sedadlo az na gate jsem se nikdy jeste u nich nesetkal Pamatuju si i to, ze  jsem si chtel vybrat misto, tvarilo se jako obsazene  a pak nakonec bylo prazdne  ,jiste nekdo nemusel prijit ,ale spis oni nektere mista umyslne blokuji aby si obsazovali letadlo  castecne podle sebe  Je to tak jak pise Jan Ceny letenek  jsou porad  od 5-10 -15-20 -25 euro  za takove ceny proste litat nejde ,netvrdim ze to pokryvaji  prodejem sedadel  ale od ceny sedacky  za  2 eura  to uz vyskakalo na 8 euro a klasicky kufr do kabiny co se vyresil  s priority za 6 euro  je dneska  minimalne za 20 euro , cimz se  uz  nevyplati s kufrem  litat  s prestupem ,kdy sly najit vyhodnejsi spojeni pokud cloveku nezalezelo  na case 

Dokud se dal udelat treba na tydenni dovcu  check in tyden dopredu a mohl jsem si v klidu doma vytisknout letenky a udelat check in tak jsem sedadlo neresil ,zacal jsem ho resit  kdyz zavedli  2 dny  dopredu a pri dnesnich 24 hodinach je casto uz clovek nekde na ceste , navic se muze stat  ze jim system vypadne  nebo  bude jiny problem s pripojenim k internetu a stoji to pak vic nez 8 euro ...

Jinak na overbookingu lze jedine vydelat a v pohode mit pak celou dovcu vyrazne levnejsi  i kdyz treba trosku kratsi Nechapu proc bych se mel vracet domu ..V zajmu jakekoliv spolecnosti  bude vzdycky najit  jinou cestu a kompenzace  me tak jak tak nemine 

 

0 Citovat

já jsem se už rozhodl, že neletím (je to ale z důvodů "náhodných" testů při příletu a možné další karantény - prý jde na ten náhodný test i klidně celé letadlo..), ale jen mě zajímalo jestli už se s tím někdo setkal... teď jsem se díval a je pouze posledních 8 míst "XL", když bych si chtěl koupit na ten let letenku tak nejde ani koupit základ "na lehko"..  to jsem taky asi ještě neviděl.. zajímalo by mě kdo na ten kypr letí, že je tak narváno.. čekám, že z Polska asi Ukrajinci, ale zase Kypr je skoro ruský...:)

0